טיול משפחתי ליפן יכול להיות חוויה בלתי נשכחת, במיוחד למשפחות עם ילדים. בערים הגדולות, כגון טוקיו, קיוטו ואוסקה, מיותר לשכור רכב מכיוון שהתחבורה הציבורית ביפן מצוינת ממש, ובתוך הערים היא לא יקרה במיוחד. אבל אם אתם רוצים להגיע ליעדים קצת פחות נגישים, כגון הקונה, אגמי פוג׳י, והאלפים היפנים, יתכן ויהיה לכם קל יותר להגיע ברכב שכור. חשוב לציין שלכל המקומות האלו ניתן להגיע בתחבורה ציבורית, אך בחלק מהן התחבורה בתוך האזורים עצמם מעט פחות יעילה מאשר בערים הגדולות. לפניכם המדריך להשכרת רכב ביפן שכולל סיבות לשכור רכב, מאיפה, ודברים שצריך לדעת. אתם מוזמנים גם להצטרף לקבוצה מטיילים ביפן עם ילדים, ואם תחליטו שתרצו שנעזור לכם, אנחנו גם נותנים שירותי ייעוץ ובניית מסלולים ביפן והזמנת מלונות במחירים מוזלים, ואפשר ליצור איתנו קשר פה.
מתי כדאי לשכור רכב ביפן?
כפי שציינתי, השכרת רכב ביפן היא לא בהכרח חובה. מתוך 4 פעמים ביפן, רק שכרנו פעמיים רכב. הסיבה העיקרית לשכור רכב ביפן היא שהנסיעה בתחבורה ציבורית בין ערים קטנות או אל אזורים כפריים עלולה להיות מאתגרת, במיוחד אם הכוונה להיות בחוץ מאוחר. לצורך העניין, אנחנו עשינו סבב פסטיבלים שהסתיימו מאוחר יותר מהתחבורה הציבורית, ומעבד לכך, בחלק מהאזורים רק מצאנו לינה שלא במרכז העיר, כלומר לא היתה לנו גישה נוחה לתחבורה ציבורית. לדוגמה, טיול לאזור האגמים של פוג'י או הוקיידו, האקונה או האלפים היפנים יתאים מאוד לטיול עם רכב שכור.
חשוב לזכור שיש הבדל בין זמן הנסיעה ברכב מול הזמן הנסיעה ברכבת המהירה. כלומר, נסיעה מטוקיו לקיוטו ברכבת השינקנסן תיקח קצת מעל 3 שעות, אבל ברכב יקח מעל 6 לא כולל עצירות. לכן, השכרת רכב בין הערים הגדולות בעיקר משתלמת אם לא נוסעים ישר מעיר לעיר אלא עושים עצירות בדרך.
מתי עדיף לוותר על השכרת רכב?
- טיול בתוך הערים הגדולות (טוקיו, אוסקה, קיוטו): מערכות התחבורה הציבורית בערים אלו יעילות, זמינות ונוחות. השכרת רכב תהיה מיותרת, יקרה, ומאתגרת בשל עומסי התנועה וחיפוש חניה (שלא לדבר על תשלום עבור החנייה).
- נהיגה בשמאל: ישראלים רגילים לנהיגה בצד ימין של הכביש. נהיגה ביפן, שבה התנועה מתנהלת בצד שמאל, עלולה להיות מאתגרת בהתחלה ודורשת הסתגלות. כאמור, התרגלנו מאוד מהר אבל זה משהו שלא נוח לכולם.
- עלות: עלויות השכרת רכב כוללות דלק, דמי שכירות, דמי ביטוח, דמי מעבר בכבישים מהירים (במידה וישנם), וחניה. חשוב לתכנן את התקציב מראש ולהשוות מחירים בין חברות השכרה שונות. כשמשפחה טסה, לרוב השכרת רכבת תצא זולה יותר בין הערים מאשר תחבורה ציבורית.
חשוב לדעת – נהיגה ביפן עם ילדים
הנה כמה דברים שחשוב לדעת לגבי הנהיגה ביפן וספציפית עם ילדים:
- רישיון נהיגה בינלאומי: לצורך השכרת רכב ביפן נדרש רישיון נהיגה בינלאומי תקף לצד רישיון הנהיגה הישראלי שלכם. כלומר, עליכם להביא גם את רישיון הפלסטיק הקבוע וגם את הרישיון הבינלאומי עצמו. חשוב: תוקף הרישיון הבינלאומי בארץ הוא 3 שנים, אך יפן דורשת שהרישיון יהיה בתוקף עד שנה כך שיתכן ותצטרכו להוציא רישיון בינלאומי חדש לפני היציאה מהארץ במידה והוצאתם לטיול אחר. פה תוכלו לראות איפה אפשר לעשות רישיון בינלאומי בארץ. אני מאוד ממליצה ששני ההורים יוציאו את הרישיון הבינלאומי, גם אם לא מתכוונים לנהוג, כדי שלא תהיו מוגבלים.
- החתמת דרכון: היו דיווחים בקבוצה שאנשים לא יכלו לשכור רכב כי לא היתה להם חותמת בדרכון. יש עכשיו שערים אלקטרונים בשדה בטוקיו ומי שעובר דרכם לא מקבל חתימה בדרכון, מה שבעייתי לחלק מחברות השכרת הרכב כי הוא בודקים את תאריך הכניסה למדינה. אם אתם עוברים בשער האלקטרוני, בקשו מפקיד במעבר הגבולות להחתים לכם את הדרכון בכל זאת, ועדיף לשני בני הזוג אם שניים מכם טסים, גם אם אין כוונה לשני/ה לנהוג.
- עלויות: מחיר ההשכרה הבסיסי כמעט תמיד לא מגבילים קילומטראז׳ והם כוללים ביטוח בסיסי, שהוא חובה, ומיסים. הם לא כוללים GPS, למרות שאצלנו תמיד הגיע עם בחינם, ולא כולל נסיעות בכבישי אגרה. בחורף לרוב הרכב מגיע כבר עם גלגלי שלג.
- הנהיגה בכבישים: הכבישים ביפן מאוד נוחים לנהיגה, למרות שהם די צרים יחסית. הכל כתוב גם באנגלית, ויש המון מקומות לעצור בדרך לשירותים (נקיים) ואוכל. בכבישי האגרה יש מקומות מצויינים כשבחלקם יש מסעדות. אנחנו גם שכרנו קרוואן והנהיגה היתה מעט יותר מאתגרת, בעיקר בגלל הגודל (ואנחנו לא שכרנו בעבר קרוואן). פה תוכלו לקרוא את המדריך שלנו לקרוואן ביפן.
- חוקי בטיחות ילדים: ביפן, חובה לילדים מתחת לגיל 6 לנסוע במושב בטיחות מתאים (כיסא בטיחות או מושב בטיחות מחזק).
- תינוקות (עד גיל 1): יש להושיב את התינוק במושב אחורי הפונה לאחור (rear-facing car seat).
- פעוטות (גיל 1-4): יש להושיב את הפעוט במושב פונה קדימה עם רתמות מתאימות.
- ילדים גדולים יותר (גיל 4-8): ניתן להשתמש במושב בטיחות מחזק (booster seat) המגביה את הילד ומאפשרת לו להשתמש בחגורת הבטיחות של הרכב בצורה נכונה.
הערה: ניתן לשכור כסאות בטיחות יחד עם הרכב מחברות ההשכרה בתשלום נוסף. מומלץ לבדוק מראש את הזמינות והמחירים וחשוב לקחת בחשבון שיתכן ולא יהיו לכם כסאות מכיוון שאף חברה לא מתחייבת שיהיו. בכל מדינה חוץ מיפן, הייתי גם אומרת שאי אפשר לדעת אם הכסאות בתוקף או עברו תאונות, אבל הסבירות לכך ביפן היא נמוכה מאוד.
בחירת חברת השכרת רכב
הנה כמה דברים לקחת בחשבון כשאתם בוחרים מאיפה לשכור רכב:
- חברות בינלאומיות מול חברות מקומיות: חברות בינלאומיות גדולות עשויות להיות מוכרות יותר ובעלות אתרי אינטרנט בשפה האנגלית. חברות מקומיות עשויות להציע מחירים תחרותיים יותר, אך האתרים שלהן עלולים להיות ביפנית. בכל זאת, ניתן להזמין מהן גם בתרגום לאנגלית.
- השוואת מחירים: מומלץ להשוות מחירים בין חברות שונות באמצעות אתרי השוואת מחירים. שימו לב לתנאי השכירות, סוג הרכב, הביטוחים הנכללים במחיר, עלויות נוספות כמו דמי איסוף והחזרה בשעות לא סטנדרטיות, ותשלום עבור נהג נוסף. בנוסף, אם אתם מתכוונים לקחת את הרכב בעיר אחת ולהחזיר בעיר אחרת, יש עלות נוספת על החזרה בעיר שונה שמשתנה מחברה לחברה.
- ביקורות: קראו ביקורות של לקוחות קודמים כדי לקבל תמונה טובה יותר על חוויית ההשכרה בחברה. כמובן שניתן גם לשאול בקהילה שלנו.
תהליך ההשכרה
הנה כמה דברים שחשוב לדעת לגבי תהליך ההשכרה:
- מסמכים נדרשים: בעת איסוף הרכב השכור יתכן ותצטרכו להציג את המסמכים הבאים:
- דרכון תקף
- רישיון נהיגה ישראלי תקף (רישיון הפלסטיק)
- רישיון נהיגה בינלאומי תקף (עשוי מנייר)
- אמצעי תשלום (כרטיס אשראי בדרך כלל)
- תעריפי השכרה: תעריפי ההשכרה משתנים בהתאם לסוג הרכב, עונת התיירות, ואורך תקופת ההשכרה. שימו לב לתוספות אפשריות כמו דמי ביטוח נוספים, ציוד רכב (כיסא ילדים, GPS), ודמי ניווט בכבישים מהירים (ETC). ניתן לרכוש כרטיס לאגרות של הכבישים המהירים דרך החברה, לרוב, ואז לשלם בסוף הטיול, או לשלם תוך כדי הטיול.
- ביטוח: מומלץ לרכוש ביטוח ביטול השתתפות עצמית על הרכב השכור בנוסף לביטוח הבסיסי הנכלל במחיר ההשכרה. הביטוח יכסה אתכם במקרה של תאונה, גניבה, או נזקים שתיגרמו על ידכם לרכב והעלות תהיה מכוסה מהרגע הראשון.
בנוסף לחברות השכרת הרכב המוכרות (ההמלצות שלי פה), אלו הן חברות השכרת הרכבה המקומיות המומלצות בקבוצה:
מערכות ה-GPS ביפן – Mapcode
למרות שניתן להשתמש בגוגל מאפס ווויז ביפן, יש להם מערכת משלהם שעובדת ממש מצוין, אפילו טוב יותר מהמערכות שלנו. מערכת זו דומה ל-GPS, אך במקום כתובות, היא משתמשת בקודים ייחודיים לכל מיקום. יש כמה יתרונות לשימוש ב-Mapcode:
- דיוק גבוה: Mapcode מוביל אותך ישירות ליעד המדויק, גם אם אין לו שם רחוב ברור.
- נוחות: אין צורך להקליד כתובות ארוכות ומסובכות, רק להזין את קוד ה-Mapcode.
- זמינות: ניתן למצוא קודי Mapcode ברוב האתרים, מפות, ואפילו במדריכי טיולים. ברגע שלמדנו לזהות אותם, ראינו אותם בכל מקום, כולל פליירים שנתנו לנו ברחוב ובאתרי האטרקציות השונות.
- חיפוש קל: אם אין לכם את קוד ה-Mapcode, ניתן לחפש אותו בקלות באתר הזה, כולל בגוגל.
יש כמה דרכים בהם ניתן להשתמש ב-Mapcode:
- מערכות ניווט: רוב הרכבים ביפן מצוידים במערכות ניווט מובנות שתומכות ב-Mapcode. ברכבים ששכרנו היה אותם אבל לא בקרוואן.
- אפליקציות: ניתן להוריד אפליקציות ניווט לטלפון שתומכות ב-Mapcode. זה עבד לנו מצוין כשהיינו בקרוואן.
- מכשירים ייעודיים: ניתן לרכוש מכשירי ניווט ייעודיים שתומכים ב-Mapcode.
מאוד חשוב לבדוק פעמיים שהקוד שהזנתם נכון. טעויות קטנות עלולות להוביל למיקום שגוי. בנוסף, שימו לב לאותיות גדולות וקטנות. קודי Mapcode רגישים לאותיות capital.
כבישי אגרה וכרטיסי ETC
רוב הכבישים הבין עירוניים הם כבישי אגרה וניתן לשלם בהם באמצעות מזומן, כרטיס אשראי, או כרטיס מנוי של ETC. ה-ETC, כלומר Electronic Toll Collection, היא מערכת תשלום אלקטרוני המאפשרת לנהגים לעבור דרך תחנות גבייה בכבישי אגרה ביפן ללא עצירה, כמו המכשירים הישנים של כביש 6. המערכת פועלת באמצעות שבב אלקטרוני המותקן ברכב, אשר משדר את מספר הרכב וחיוב התשלום באופן אוטומטי. רכבים עם ETC לרוב זכאים להנחה קלה (מאוד) בתעריף האגרה, אבל לא הנחה מספיק גדולה ששווה בשבילה לקחת את המכשיר.
ברוב כבישי האגרה תראו שלושה סוגים של שילוט כשמגיעים לעמדת תשלום:
- כללי (שילוט ירוק): נתיב זה מיועד לרכב ללא מכשיר ETC. התשלום מתבצע במזומן (למרות שרבות מתאימות כיום גם לתשלום בכרטיס אשראי).
- ETC/כללי (שילוט סגול וירוק): נתיב זה פתוח לכולם, עם או בלי מכשיר ETC. רכבים עם ETC יכולים לעבור ללא עצירה, בעוד שאחרים יעצרו לתשלום.
- ל-ETC בלבד (שילוט סגול): נתיב זה מיועד רק לרכב עם מכשיר ETC תקין.
הכי קל לקחת מכשיר מהחברה להשכרת הרכב. חלקם ינתנו בחינם ואחרים יבקשו עלות סמלית על השימוש בה.
המדריך להשכרת רכב ביפן – טיפים נוספים להשכרת רכב ביפן
- הזמנה מראש: מומלץ להזמין את הרכב מראש, במיוחד בעונות התיירות הפופולאריות.
- ביטוח: בדקו היטב את תנאי הביטוח המוצעים על ידי חברת ההשכרה
- בדיקת הרכב: כשתקבלו את הרכב, בדקו שאין לו שריטות או מכות. אם כן, וודאו שהעובדים רושמים אותם על הטופס עליו אתם חותמים. מומלץ (בכל מדינה) לצלם סרטון או תמונות של רכב עוד לפני שעוזבים את חברת ההשכרה.
- מערכת ניווט: מומלץ להצטייד במערכת ניווט שכוללת תמיכה בשפה האנגלית.
- מהירות מותרת: שימו לב לגבולות המהירות המותרת המשתנים בכבישים שונים. בדרך כלל, המהירות המותרת היא 80 קמ"ש בכבישים מהירים, 50 קמ"ש בכבישים ראשיים, ו-40 קמ"ש בעיר.
- נהיגה אדיבה: נהיגה ביפן מאופיינת בנימוס וזהירות. שמרו על מרחק ביטחון מהרכב שלפניכם, השתמשו באיתות פניה מוקדמות, ותנו זכות קדימה להולכי רגל ולרכבים אחרים. הימנעו מנהיגה תוקפנית או עצבנית. נהגו בסבלנות והתחשבות בנהגים אחרים.
- טלפון נייד: אסור להשתמש בטלפון נייד בזמן נהיגה. השתמשו בדיבורית לשיחות דחופות.
- חניה: חניה בערים הגדולות יכולה להיות מאתגרת ויקרה. מומלץ לבחור מלון או מקום לינה עם חניה זמינה. באזורים עירוניים, חפשו חניונים ציבוריים מסומנים בתשלום. שימו לב לזמן המותר בחניה ותשלמו באמצעות המכונות במקום.
- תדלוק: ניתן לשלם באמצעות כרטיס אשראי או במזומן.
- גיל: הנהיגה ביפן מותרת רק מגיל 18, כך שגם אם לבני ה-17 שלכם כבר יש רישיון, אסור להם חוקית לנהוג ביפן.
עלויות נוספות מעבר לתעריף הבסיסי
הנה עוד עלויות שצריך לקחת בחשבון מעבר לעלות השכרת הרכב עצמו:
- דמי כביש מהיר (ETC):
- מומלץ לשכור רכב המצויד מראש במערכת ETC לחיסכון בזמן ובתשלומים. בחלק מהחברות זה ללא עלות נוספת ובחלקם יגבו מכם עלות נמוכה.
- ETC היא מערכת גביית אגרה אלקטרונית בכבישים המהירים.
- חשוב לדעת שזה לא חובה וניתן לשלם תוך כדי הנסיעה עצמה במזומן או באשראי, למרות שלא בכולם מקבלים אשראי, כך שכדאי שיהיה לכם מזומן.
- דמי השבה חד-כיווני: אם אתם מתכננים להחזיר את הרכב בעיר שונה משלקחתם אותה, תהיה תוספת לא קטנה לעלות.
- עלות רישיון נהיגה בינלאומי: זניח ביותר, 8 ש״ח לכל אחד. גם אם רק אחד מכם מתכנן לנהוג, עדיף ששניכם תוציאו את הרישיון הבינלאומי, שיהיה.
- ביטוח ביטול השתתפות עצמית: תוספת לביטוח שקובעת שבמקרה של תאונה או כל בעיה אחרת, לא תצטרכו לשלם השתתפות עצמית וחברת הביטוח תשלם מהין הראשון.
- החזרת רכב עם טנק מלא: כמו ברוב המקומות, במידה ולא תחזירו טנק מלא, תחויבו עלויות של מילוי דלק.