אמ;לק: שלושה ימים ברמת הגולן זה ממש ממש לא מספיק. לו היינו בודקים מספיק מראש, היינו קובעים להגיע לרמת הגולן ליותר זמן, אז נאלץ חזור שוב (ושוב). בטיול שלנו ישנו בשני מקומות שונים: תיירות אורטל בקיבוץ אורטל וכפר הנופש מעיין בקיבוץ מעיין ברוך (בגליל העליון). בפוסט הזה אפרט לכם אטרקציות ברמת הגולן למשפחות אליהן הגענו באופן אישי, כולל כמה בגליל העליון. לפני שנסענו, ביקשנו המלצות בקבוצה, אז שם תוכלו למצוא עוד המון המלצות שאנחנו לא חווינו אישית, אבל שחברי הקבוצה אהבו.
תוכן עניינים
אנדרטה לאסון המסוקים
כשאנחנו מטיילים, חשוב לנו לבקר בכל מיני מקומות ולאו דווקא אטרקציות ״רגילות״. אנחנו אוהבים לחפש את הערך המוסף. לאו דווקא נצא מגידרנו להגיע למקום שרחוק מאיתנו, אבל בטיול שלנו בצפון, כשהיינו בדרך לרמת הגולן, במקרה ראינו שאנחנו סמוכים לאנדרטה לאסון המסוקים ליד קיבוץ דפנה. ישר אמרתי לרוני שאני רוצה ללכת לשם – הרגיש לי חשוב. תוך כדי הנסיעה (הקצרה מאוד) ניסיתי לחשוב בראש איך אני מעבירה לילדים את מה שקרה שם בצורה שלא תלחיץ אותם. בסוף, קישרתי את זה ליום הזכרון כי זה קרה ממש לאחרונה והתאומים שלי, שבכיתה א, למדו השנה בפעם הראשונה למה אנחנו עומדים בצפירה. אז הגענו לאנדרטה והסברנו להם שכשעמדנו בצפירה ביום הזכרון לפני שבועיים, אלו היו 73 מהאנשים שעבורם עמדנו בצפירה. הסברנו מה קרה בתאונה ואז עשינו סיבוב באנדרטה.
המקום בעצם מחולק לשניים: מצד אחד, יש את המקום בו נפל אחד המסוקים. בין העצים יש שלטים עם שמות הנספים וגם כמה תמונות ודגלי ישראל. בצד השני, יש 73 סלעים גדולים. החלק הזה של האנדרטה מעוצב בצורת מסוק כשהזנב הוא האבן הגדולה עליה יש את סיפור האסון ושמות הנספים.
הילדים (בת 9 ובני 6.9) הבינו והתעניינו ושאלו שאלות (ולא היו לנו את כל התשובות). ההחלטה להגיע היתה ממש רגעית כי ראינו שילוט – בכלל לא ידענו שאנחנו ליד האנדרטה – אבל אני ממש שמחה שהלכנו כי מרגיש לי שהילדים קצת יותר מבינים עכשיו, אבל לא ברמה שהם נלחצו מזה או חוששים. מן הסתם, חשוב להעביר לילדים מידע ברמה שמתאימה לגילאים שלהם.
מבצר נמרוד
צריך להרשם מראש כדי לבקר במבצר נמרוד באתר של רשות הטבע והגנים. אנחנו שכחנו להרשם כי זאת היתה החלטה של הרגע האחרון, אבל מכיוון שהיה אמצע השבוע, לא היו שם כמעט אנשים בכלל אז לא היתה לנו בעיה להכנס. יש לנו מנוי מטמון כך שהכניסה היתה חינם עבורנו. העלות למי שלא מנוי היא 22 ש״ח למבוגר ו-9 ש״ח לילד. שימו לב ששעות הפתיחה די מוגבלות – בשעון חורף הגן הלאומי נסגר ב-16 (15 בשישי וערבי חג) ובשעון קיץ הוא נסגר ב-17 (16 בשישי וערבי חג).
מפקדת המודיעין הסורי בקוניטרה
אחד המקומות הכי מעניינים שהיינו בו בטיול שלנו ברמת הגולן היה מפקדת המודיעין הסורי בקוניטרה. המפקדה הנטושה מלאה בגרפיטי בבניין שבחלקו התפרק ודוגרי – כל כך מעניין שחבל שלא מתחזקים אותו כראוי כי בעיניינו יש למקום פוטנציאל אדיר למשוך אנשים. המפקדה נמצאת ממש קרוב למרום גולן וקילומטר בלבד מסוריה, אותה אפשר לראות מגג הבניין. אין שילוט מיוחד כדי להגיע למפקדה אז תקשיבו לוייז ותפנו איפה שהוא אומר – בשנייה שפונים רואים את המפקדה. בווייז תכתבו: מפקדת המודיעין הסורי. אנחנו לנו בבקתה מהממת בקיבוץ אורטל במרחק של 10 דקות נסיעה מהמפקדה – מומלץ בחום!
המפקדה בעצם בנוייה משני מבנים, כשהמבנה הראשי בן מספר קומות וניתן לעלות לגג. במדרגות המרכזיות יש מעקה, אבל לא הייתי נוגעת בהן, ובמדרגות בצד הבניין אין בכלל מעקה כך שהייתי מחזיקה יד לילדים הקטנים. שלי בני 9 ו-6.8 ולקטנים החזקנו ידיים כי זה קצת מלחיץ, אבל עבורם זאת היתה הרפתקאה בלתי רגילה עליה דיברו שעות רבות אחרי הטיול.
המפקדה עצמה פיקדה עד מלחמת ששת הימים על כל רמת הגולן. זאת היתה אחת התחנות אליה הגיע המרגל אלי כהן, יותר מפעם אחת, כדי לקבל חתימות של קצין המודיעין כדי להכנס לשטחים צבאיים סגורים. במפקדה יש מספר נקודות מעניינות, ביניהן רואים איפה נפלו הפצצות בבניין, חור בתקרה, ועוד.
עבור הילדים שלי, הביקור במפקדה היתה מדהימה כי סיפרנו להם על אלי כהן. למרות שלא התכוונו להכנס לפרטים, הם שאלו אם תפסו אותו וכשענינו שכן – שאלו אם הרגו אותו. השאלות האלו הגיעו מבן ה-6.5 שלי, אז תהיו מוכנים לזה. בשלב הזה, איתן אמר: אם תפסו אותו, כנראה שהוא לא היה מרגל כל כך טוב. וזה היה פתח לשיחה מאוד מאוד מעניינית על ה״קריטריונים״ למישהו שטוב בעבודה שלו, במיוחד מרגל. סיפרנו להם עוד על מה שעשה עבורנו אלי כהן (לא סיפרנו איך הוא מת וגם לא שגופתו לא הוחזרה, אנחנו דוגלים בלענות רק על השאלות שנשאלות). במשך שעות רבות אחרי הביקור, הם המשיכו לשאול שאלות על אלי כהן, וכך מצאנו את עצמנו בארוחת צהריים, 4 שעות אחרי הביקור, מחפשים עוד מידע עליו. למזלי, ראיתי באחד הסגרים את הסדרה עליו אז היה לי הרבה מידע ״זמין״ בראש. בכנות מוחלטת, קשה לי לדמיין סיטואציה בה הילדים היו לומדים יותר ומתעניינים יותר בסיפורו של אלי כהן מאשר בכזה מקום.
בכניסה למפקדה, יש פסל של מנעול עם לב שמוקדש לאלי כהן. המנעול מסמל את הסודות שהצליח לפצח מהצד הסורי, אבל גם העובדה שלא פתח את פיו כשנתפס וסודותיו על ישראל נקברו איתו.
אפרופו, יש משחק דיגיטלי חדש סגנון אסקייפ רום במפקדה שקוראים לו שם קוד: האיש שלנו בדמשק שאמרו להיות ממש ממש מוצלח. אנחנו לא שמנו לב עד אותו הבוקר שאנחנו נמצאים 10 דקות משם, כך שלא הספקנו להתארגן על המשחק בזמן כי כבר היו לנו תוכניות אחרות (סדנת הזכוכית) אבל שמעתי דברים נפלאים על זה. דברו עם דורון: 050-406-6800 או באתר.
חשוב לי לציין שלא מתקיימות עבודות תחזוקה במבנה והיא לא הוכשרה למבקרים (וחבל) כך שהכניסה אליה על אחריות המטיילים בלבד.
ניתן ומומלץ לעלות למעלה לגג הבניין, אבל בזהירות. הגג עצמו מאוד גדול וניתן לראות ממנו את רמת הגולן ואת סוריה. האזורים המסוכנים יותר מתוחמים אבל חשוב לשים עין על הילדים. ודבר אחרון: היה לנו ממש ממש קר במפקדה בסוף אפריל, החלונות בפנים שבורים אז הרוחות שם חזקות, במיוחד מוקדם בבוקר, אז אני ממליצה להביא סוודרים אם לא תהיו באמצע אוגוסט.
סטודיו מנדרינה – משחקים באש וזכוכית
עין קשתות
כפר יהודי מתקופת המשנה עם בית כנסת מרהיב ועוד עתיקות. כשמגיעים לעין קשתות, נכנסים קודם לראות סרטון קצר באורך של 5 דקות, ואני חייבת לציין שזהו הסרטון הכי תואם קהל שראיתי עד עכשיו. יש סרטונים שונים לילדים ולמבוגרים, וכמובן שראינו את הסרטון של הילדים ונוער. בסרטון יש בחורה צעירה שמסבירה את ההסטוריה של המקום, אבל בצורה סופר עכשיווית, עם גרפיקות ובכלל עריכה שמאוד דומה לסרטון מושקע שנראה בטיק טוק או יו טיוב. גם הילדים וגם אנחנו היינו מרותקים למסך ושאבנו את המידע בשמחה – הלוואי והכל היה מונגש בצורה כזאת כיפית!
אחרי הסרט, לקחנו מפה מיוחדת שזה מן חפש את המטמון/חדר בריחה של המתחם שנועד לחבר את הילדים לאתר. היו חלקים שהיו קלים אבל אחרים קצת קשים לבני ה-6.5 שלי, אבל בת ה-9 מילאה את רוב התוכן שם די בקלות, ובכלל הם ממש חיפשו בכל האתר את הרמזים. כשחוזרים למרכז המבקרים, מי שמילא את הכל מקבל פרס קטן. אני בכללי מאוד בעד השאלונים האלו שמוסיפים אלמנט של משחק ללמידה, כבר היינו בכמה אתרים שעושים דברים דומים וזה תמיד מושך את הילדים פנימה יותר. יש עלות נוספת עבור המשחק, 15 שח למשפחה, ולגמרי שווה את המחיר בעיניי. את המשחק אפשר לרכוש רק בקופה, לא אונליין.
הסיור עצמו הוא עצמאי ואורך בסביבות 45 דקות עד שעה, תלוי בקצב שלכם, וצריך להזמין באתר כרטיסים מראש. העלות היא 25 שח למבוגר ו-15 שח לילד מגיל 5. יש גם סיורים מודרכים ואירועים מיוחדים בהם אפשר להתעדכן באתר, וביוני יש כמה סיורי שקיעה שבטח יהיו מטריפים במסגרת פסטיבל ארץ הגולן כי רואים משם את הכנרת וגם ביום הכלל יפהפה.
מבחינת נגישות, חשוב לדעת שהוא רק חלקית נגיש אז עדיף לקחת מנשא אם אתם עם תינוקות או פעוטות. מרכז המבקרים נמצא על הר ויורדים למטה כדי לראות את העתיקות. האזור מוצל חלקית אז חשוב לקחת כובעים וקרם הגנה בקיץ (כשהיינו עוד היה יחסית קריר והשמש לא היתה חזקה). יש כמה מקומות עם ספסלים מוצלים למי שרוצה לעצור בדרך, והרבה שילוט שמספר את ההסטוריה של המקום ועל מה מסתכלים.
עין קשתות פועל לפי התו הסגול, כלומר צריך לעטות מסכות בפנים, ויש עמדות אכוג׳ל במרכז המבקרים.
למידע והזמנת כרטיסים: https://einkeshatot.org.il/tours
ראפטינג נהר הירדן
תופעת טבע
הגענו אחרי יום עמוס ב-20:00 לסוג של מופע אורקולי בפארק הירדן אחרי יום ממש ארוך והילדים נרדמו באוטו בדרך, אז היינו ככה קרובים ללבטל – ואיזה מזל שלא ביטלנו!
נפגשים בכניסה (תכף אספר על זה עוד) ומכיוון שאני לא רוצה להרוס לכם את ההפתעות – גם למבוגרים – אגיד רק שעוברים בעזרת מדריכות מספר תחנות שיש בהם שילוב של אלמנטים ויזואלים וקולות שכולכם תזהו. הילדים עפו על זה, אנחנו עפנו על זה, והשעה הזאת עברה ממש ממש מהר.
ברוב התחנות היה גם קצת מידע חינוכי (למשל שבזלת היתה פעם לבה) ובמקרה עברנו ליד נחל בזלת למחרת והילדים התלהבו ושאלו אם זה נחל שעשוי מלבה – כלומר, הם זכרו הרבה מהדברים שסיפרו.
העלות עצמה מאוד נמוכה בעיניי שווה לגמרי – 30-35 לאדם. צריך להזמין מקום מראש כי זה סיור מודרך. בקיץ יש יותר קבוצות, והמופע רץ מסביבות פסח עד אחרי חגי תשרי. בחורף הוא לא פעיל בגלל הרטיבות.
כמה פרטים טכנים: השביל עצמו מונגש לעגלות. אנחנו היינו בסוף אפריל והיה קריר בערב אז כדאי להביא סוודר אם לא מגיעים באמצע הקיץ. המסלול מואר מספיק כדי ללכת בלי בעיה בשבילים ויש נקודות ממש יפות של הירדן תוך כדי. המדריכות מאוד זרמו עם הקבוצה ובמקומות שהילדים רצו להשאר יותר – נשארנו.
דבר אחרון: בוויז רושמים ״תופעת טבע פארק הירדן״ וזה מוביל לחניון. יש שילוט לנקודת ההתחלה, אבל הכי קל ללכת ישר בשביל עד לכביש ואז לפנות שמאלה. המקום יהיה מצד ימין, יש שער בכניסה.
לפרטים והרשמה באתר
גילוי נאות: הוזמנו לחלק מהאטרקציות האלו כדי לספר לכם עליהן, אבל כל מה שרשמתי פה היא דעתי הכנה.